Evropska Unija Evropski sklad za regionalni razvoj
Paradajz

Paradižnik

Okusen. Svež. Pisan. Raznovrsten. Zdrav. Sočen.
Poln. Dišeč. Pravi. In končno slovenski!

LUŠT

LUŠTen paradižnik prepoznate po izrazitem vonju in še boljšem okusu. Videti je kot paradižnik, ki ga pridelate na domačem vrtu in takšen je tudi njegov okus. Plodovi so lepo okrogli, sočni in mesnati. Ker naravno dozorijo na soncu in so obrani le kakšen dan, preden ga lahko kupite v trgovini, ohranijo vse svoje najboljše lastnosti pravega paradižnika in zagotavljajo kakovost, ki so jo želite.

LUŠT Mali

Zakaj Mali, se sprašujete?
Ker je to posebej in skrbno izbrana sorta nekoliko manjšega grozdastega paradižnika, ki je še slajša in še okusnejša od že sedaj zelo priljubljenega klasičnega grozdastega paradižnika LUŠT. Zato tudi ime Mali LUŠT oziroma LUŠT Mali. Kakor želite - lahko ga kličete najprej Mali ali najprej LUŠT. V obeh primerih verjamemo, da vam bo všeč.

Naj bodo z »Malim« Vaši pikniki, solate, malice… še slajši in še okusnejši.

Veliki paradižnik

Veliki paradižnik LUŠT je izbrana sorta paradižnika z velikimi plodovi, ki jim po domače rečemo tudi Volovsko srce. Je bolj »mesnat« in primeren za odlične omake, kakor tudi odlične solate ali priboljšek k sendviču.

LUŠT Miks

Paradižnik LUŠT Miks je pridelan z mislijo na vse tiste, ki radi posegate po paradižnikih različnih okusov, različnih barv in različnih oblik. Za vse tiste torej, ki imate radi pisano paradižnikovo solato in ki uživate v raznovrstnosti arom tega rajskega sadeža.

Pod znamko LUŠT Miks tako lahko najdete kar 10 različnih vrst paradižnika – velike, srednje velike, majhne kot tudi oranžne, črne, rumene in seveda rdeče.
Slastno, a ne?

Zanimivosti

  • Najvišjo rastlino paradižnika so leta 2000 izmerili v Lancashireu v Veliki Britaniji. V višino je merila kar 19,8 metra.
  • Paradižnik izvira iz Peruja. Imenovali so ga »xitomatl«, kar v inkovskem jeziku pomeni »sliva s popkom«.
  • Američani pravijo, da na svetu obstaja 25.000 sort paradižnika, drugi viri pa govorijo o 10.000 sortah. (Kakorkoli že, številka je ogromna!)
  • Najtežji stehtani paradižnik na svetu je bil težak 3,51 kg, vzgojil pa ga je Gordon Graham v Edmondu v Oklahomi leta 1986. Iz njega mu je uspelo narezati rezine, s katerimi so naredili sendviče za 21 članov družine.
  • Uživanje paradižnikov, kečapa, paradižnikove omake več kot dvakrat na teden, lahko zmanjša tveganje za nastanek raka prostate na 21 % (s 43 %).
  • Likopen, ki ga vsebuje paradižnik, zavira nastanek bolezni srca.
  • Medtem ko so plodovi paradižnika popolnoma varni in zdravi, so njegovi listi pravzaprav strupeni!
Paradižnik
LUŠT
LUŠT Mali
Veliki paradižnik
LUŠT Miks