Evropska Unija Evropski sklad za regionalni razvoj
Paradajz

Združenje

LUŠT

Rastlinjaki, v katerih zorijo LUŠTni paradižniki se nahajajo v Renkovcih, majhni prekmurski vasici.

Obsegajo 60.000 m2 (6 ha) s steklom pokritih površin. V neposredni bližini se nahaja vrtina z geotermalno vodo, s pomočjo katere se ogreva prostor, ko sonce v hladnejših mesecih zagotavlja premalo toplote.

Pridelovalec, podjetje Paradajz d.o.o., je nosilec znanja s področja gojenja rastlin v zaprtih prostorih, ogrevanih z geotermalno energijo, in trenutno zaposluje okrog 50 ljudi.

Združenje LUŠT

Združenje LUŠT, ki deluje v okviru družbe Paradajz d.o.o., je nosilec znanja s področja integriranega gojenja vrtnin v zaprtih prostorih, ogrevanih z geotermalno energijo v Sloveniji. V okviru združenja LUŠT delujejo tudi manjše kmetije, ki na integriran način gojijo raznovrstno zelenjavo na nepokritih površinah ter s tem širijo raznovrstnost domače zelenjave pod znamko LUŠT, ki jo je mogoče kupiti v lastni trgovini v Renkovcih.

Združenje LUŠT ponuja, poleg paradižnika, tudi ostale kulture, kot so: česen, čebula, krompir, zelje, paprika…

Namen združenja LUŠT je vzpostaviti hrbtenico oziroma enega od stebrov slovenske integrirane pridelave zelenjave, ki bo sveža in v najkrajšem možnem času prispela do vseh vas, ki vam ni vseeno, kakšno hrano zaužijete.

Fotogalerija

LUŠT
LUŠT Mali
Veliki paradižnik
LUŠT Miks