Paradajz

Pridelava

Integrirana pridelava paradižnika ...

Opraševalci in plenilci

LUŠTne paradižnike oprašujejo čisto pravi čmrlji, ki so del stalne favne v našem rastlinjaku. Tam opravljajo svojo naravno nalogo opraševanja in zagotavljajo dober pridelek našega paradižnika. So pa čmrlji tudi živi dokaz (dobesedno), da pri našem načinu pridelave ne uporabljamo škodljivih preparatov za škropljenje, saj bi v nasprotnem primeru čmrlji takoj poginili.

Če rastline ali plodove vseeno napadejo škodljivci, imamo v rastlinjaku njihove naravne sovražnike, t.i. plenilce, ki na naraven način opravijo z njimi.

V naših rastlinjakih je torej čisto zares vedno naravno(st) živo!

Seme in sadike

Sadike za LUŠTen paradižnik zrastejo iz gensko nespremenjenih semen, kupljenih v Sloveniji, za vzgojitelja sadik pa se vsakokrat skrbno odločamo. Deset tednov stare sadike v sredini januarja zasadimo v naravno mešanico šote in kokosovih vlaken v našem rastlinjaku, nato pa pričnemo z vzgojo rastlin - z veliko ljubezni in posluha do tega, kaj rastlina potrebuje. Sicer pa je paradižnik plazilka, z življenjsko dobo do dveh let.

Pri nas zrastejo v 11 mesečnem ciklusu od 9 do 11 metrov. Z vrvičnim sistemov za dvigovanje in spuščanje, ki ga uporabljamo, je delo z njimi preprosto, saj so plodovi večino časa na dosegu roke.

Naravna podlaga

Ker želimo našemu paradižniku ponuditi kar najboljše pogoje za rast in zorenje plodov, ga zasajamo v povsem naravno podlago – mešanico šote in kokosovih vlaken ali pa v 100-odstotno šoto. Ta t.i. organski substrat mu zagotavlja dobre pogoje za razvoj koreninskega sistema, kar je pogoj za razvoj rastline in črpanje hranil. Ker je sestava substrata znana in neoporečna, je naš paradižnik tudi bolj varen pred boleznimi in škodljivci.

Da se rastlina pri nas počuti res udobno, organski substrat ob vsakokratnem pričetku novega cikla oziroma zasaditvi novih rastlin zamenjamo z novim.

Substrat, v katerem rastlina raste, je zaradi lažjega dela, boljšega kroženja zraka in možnosti ponovne uporabe zalivalne vode, nameščen na t.i. viseče žlebove. S tem je tudi onemogočena oziroma zelo zmanjšana možnost prehoda bolezni in škodljivcev s tal na rastlino. Rastlinam pri nas torej zagotavljamo prijetno počutje, da lahko vi uživate v pravem okusu tega rajskega sadeža.

luštni paradajz je obnorel slovenijo!!!!
Samo Prekmursko znanje, mladost, znanje in volja do dela nam končno nudi najboljši domači paradajz za pošteno ceno. Kapo dol ....
Paradižnik obožujem...zjutraj, opoldne, zvečer, malica..prigrizek, omaka, solata, kar tako...in še posebej me veseli, da sem na policah...
Končno en paradajz, ki diši in ima okus :) Njami
Preizkusila in lahko potrdim, da je ta paradižnik prav takšen, kot ga sama imam poleti na vrtu:) vse čestitke in želim vam, da bo...
res presenetljivo dober!
Pa ga imamo tudi v Slovenj Gradcu. Hvala vsem, ki se trudite. Paradižnik je odličen. Končno nekaj resnično dobrega:)
FENOMENALEN PARADIŽNIK!!!!
mmmmm najboljši v Sloveniji ;)
Mmmnjamiii :D hvaliteta, ki ti zadovolji vse tri čute :D
Sveže. Sočno. Slovensko.
Klikni za ogled rastlinjaka

Klima in ogrevanje

Vzgajanje paradižnika v rastlinjaku pomeni, da mu je treba za rast ves čas omogočati optimalne klimatske pogoje. V praksi to pomeni, da je treba rastlinjak ob prenizkih temperaturah ogrevati, ob previsokih pa hladiti.

Tudi ogrevanja smo se lotili v sodelovanju z naravo. Ob rastlinjaku se namreč nahaja geotermalna vrtina, s pomočjo vroče vode, ki prihaja iz nje, pa rastlinjak ogrevamo takrat, ko so zunanje temperature prenizke. Prav zaradi tega lahko naše sadike zasadimo že pozimi in jih vzgajamo ter obiramo plodove vse do naslednje zime. V primeru ekstremne vročine v poletnih mesecih klimo v rastlinjaku hladimo s pomočjo zasenčevanja ter uporabe prezračevanja in ventilatorjev. Za potrebno ogrevanje, zračenje in hlajenje nam je v pomoč najsodobnejši računalniško vodeni klimatski sistem.

Zalivanje in obiranje

Paradižniki torej rastejo pri njim idealnim pogojih, kar nam s sočnimi in okusnimi plodovi hvaležno vračajo. Za paradižnik, ta rajski sadež, velja, da ima rad noge v vodi in glavo na soncu. Zaradi visokih temperatur v rastlinjaku in sonca, ki ga nujno potrebujejo za zorenje plodov, paradižnik seveda potrebuje veliko vode. LUŠTne paradižnike tako redno zalivamo z deževnico, ki jo zbiramo v laguni ob rastlinjaku. Vsaki rastlini s pomočjo njej lastne kapalke preko sistema krmiljenja večkrat na dan prilijemo točno odmerjeno količino vode, ki zadosti njenim potrebam po tej življenjski tekočini.

Vsi paradižniki iz našega rastlinjaka so obrani ročno. Tako jih obvarujemo pred neljubimi poškodbami, predvsem pa zagotovimo, da so obrani točno tisti paradižniki, ki so glede na zrelost, za to primerni. Tudi zato je okus LUŠTnega paradižnika natančno takšen, kot mora biti!

Skrb za okolje

Skrb za okolje je za nas nekaj samoumevnega. Tako je zastavljen celoten koncept naše pridelave. To pomeni, da je pridelava LUŠTnega paradižnika naravi prijazna in uporablja tehnologije, ki zmanjšujejo negativne vplive pridelave na okolje in zdravje ljudi.

Za ogrevanje rastlinjakov uporabljamo geotermalno vodo, ki ji preko toplotnega izmenjevalca odvzamemo le toploto. Za zatiranje škodljivcev skrbijo njihovi naravni plenilci, rastline, vzgojene iz gensko nespremenjenih semen pa zalivamo z zbrano deževnico. To so le glavne sestavine našega uspešnega sodelovanja z naravo, seveda pa k varovanju narave prispevajo tudi drugi elementi, kot je naravi prijazna embalaža, v kateri se prodaja naš paradižnik, kratke transportne poti, ki jih opravi do vas, in drugo. Veseli smo, da nam je uspelo uresničiti naše želje in cilje tudi na tem področju.

Grozdasti paradižnik LUŠT
Mali grozdasti paradižnik LUŠT
Veliki paradižnik LUŠT
Slivov paradižnik LUŠT
Češnjev paradižnik LUŠT
LUŠTek(miks češnjevih paradižnikov)

Drage ljubiteljice in ljubitelji LUŠTnega paradižnika!

Obveščamo vas, da lahko LUŠTen paradižnik ponovno nakupujete na Luštni domačiji v Renkovcih, od ponedeljka do petka med 9to in 16to, ob sobotah pa med 9to in 14to.

Ker se zavedamo pomembnosti lokalno pridelane hrane za domačega potrošnika in ker nam ni vseeno za zdravje vas in nas, smo poskrbeli za nekaj ukrepov, ki nam bodo omogočili varno »druženje«. Tako boste paradižnik lahko kupovali na dveh ločenih stojnicah pred trgovino (Luštna domačija ostaja zaprta). Na eni stojnici boste lahko nakupovali po našem ustaljenem sistemu, na drugi pa smo za vas pripravili predpakiran paradižnik, da lahko nakup opravite čim hitreje in brez nepotrebnih stikov. Obenem vas prosimo, da upoštevate vsa splošna navodila higiensko varnega nakupa (razkuževanje, rokavice, 2 metra razmika ...) in navodila LUŠTnih bejb, saj bomo tako vsi pripomogli k čim hitrejši umiritvi nastale situacije in da se bomo čim prej lahko ponovno družili na LUŠTni domačiji.