Paradajz

Pridelava

Integrirana pridelava paradižnika ...

Opraševalci in plenilci

LUŠTne paradižnike oprašujejo čisto pravi čmrlji, ki so del stalne favne v našem rastlinjaku. Tam opravljajo svojo naravno nalogo opraševanja in zagotavljajo dober pridelek našega paradižnika. So pa čmrlji tudi živi dokaz (dobesedno), da pri našem načinu pridelave ne uporabljamo škodljivih preparatov za škropljenje, saj bi v nasprotnem primeru čmrlji takoj poginili.

Če rastline ali plodove vseeno napadejo škodljivci, imamo v rastlinjaku njihove naravne sovražnike, t.i. plenilce, ki na naraven način opravijo z njimi.

V naših rastlinjakih je torej čisto zares vedno naravno(st) živo!

Seme in sadike

Sadike za LUŠTen paradižnik zrastejo iz gensko nespremenjenih semen, kupljenih v Sloveniji, za vzgojitelja sadik pa se vsakokrat skrbno odločamo. Deset tednov stare sadike v sredini januarja zasadimo v naravno mešanico šote in kokosovih vlaken v našem rastlinjaku, nato pa pričnemo z vzgojo rastlin - z veliko ljubezni in posluha do tega, kaj rastlina potrebuje. Sicer pa je paradižnik plazilka, z življenjsko dobo do dveh let.

Pri nas zrastejo v 11 mesečnem ciklusu od 9 do 11 metrov. Z vrvičnim sistemov za dvigovanje in spuščanje, ki ga uporabljamo, je delo z njimi preprosto, saj so plodovi večino časa na dosegu roke.

Naravna podlaga

Ker želimo našemu paradižniku ponuditi kar najboljše pogoje za rast in zorenje plodov, ga zasajamo v povsem naravno podlago – mešanico šote in kokosovih vlaken ali pa v 100-odstotno šoto. Ta t.i. organski substrat mu zagotavlja dobre pogoje za razvoj koreninskega sistema, kar je pogoj za razvoj rastline in črpanje hranil. Ker je sestava substrata znana in neoporečna, je naš paradižnik tudi bolj varen pred boleznimi in škodljivci.

Da se rastlina pri nas počuti res udobno, organski substrat ob vsakokratnem pričetku novega cikla oziroma zasaditvi novih rastlin zamenjamo z novim.

Substrat, v katerem rastlina raste, je zaradi lažjega dela, boljšega kroženja zraka in možnosti ponovne uporabe zalivalne vode, nameščen na t.i. viseče žlebove. S tem je tudi onemogočena oziroma zelo zmanjšana možnost prehoda bolezni in škodljivcev s tal na rastlino. Rastlinam pri nas torej zagotavljamo prijetno počutje, da lahko vi uživate v pravem okusu tega rajskega sadeža.

Končno en paradajz, ki diši in ima okus :) Njami
Star sem skoraj 40 let in v življenju nisem pojedel več kot 5 celih paradižnikov. Večkrat sem poskusil, ampak me je samo dobra vzgoja...
Naredite preizkus: narežite en holandski, nizozemski ali španski paradižnik (po želji:), ter enega LUŠTOVEGA. Potem pa zaprite oči...
Meni že pri uhah vun gleda! Obvezno z 100% štajerskim bučnim oljem, en špric Isteničevega balzamičnega kisa. Pomazat pa z ajdovim...
boste moral povečat kapacitete - v Zasavju ga že par dni pogrešamo,...
Paradižnik obožujem...zjutraj, opoldne, zvečer, malica..prigrizek, omaka, solata, kar tako...in še posebej me veseli, da sem na policah...
Najboljši, naravno okusni paradižnik, ki sem ga kdajkoli jedel doma v Sloveniji. Obdržite vašo kvaliteto in vso pohvalo "Slovenski...
mmmmm najboljši v Sloveniji ;)
res presenetljivo dober!
luštni paradajz je obnorel slovenijo!!!!
Sveže. Sočno. Slovensko.
Klikni za ogled rastlinjaka

Klima in ogrevanje

Vzgajanje paradižnika v rastlinjaku pomeni, da mu je treba za rast ves čas omogočati optimalne klimatske pogoje. V praksi to pomeni, da je treba rastlinjak ob prenizkih temperaturah ogrevati, ob previsokih pa hladiti.

Tudi ogrevanja smo se lotili v sodelovanju z naravo. Ob rastlinjaku se namreč nahaja geotermalna vrtina, s pomočjo vroče vode, ki prihaja iz nje, pa rastlinjak ogrevamo takrat, ko so zunanje temperature prenizke. Prav zaradi tega lahko naše sadike zasadimo že pozimi in jih vzgajamo ter obiramo plodove vse do naslednje zime. V primeru ekstremne vročine v poletnih mesecih klimo v rastlinjaku hladimo s pomočjo zasenčevanja ter uporabe prezračevanja in ventilatorjev. Za potrebno ogrevanje, zračenje in hlajenje nam je v pomoč najsodobnejši računalniško vodeni klimatski sistem.

Zalivanje in obiranje

Paradižniki torej rastejo pri njim idealnim pogojih, kar nam s sočnimi in okusnimi plodovi hvaležno vračajo. Za paradižnik, ta rajski sadež, velja, da ima rad noge v vodi in glavo na soncu. Zaradi visokih temperatur v rastlinjaku in sonca, ki ga nujno potrebujejo za zorenje plodov, paradižnik seveda potrebuje veliko vode. LUŠTne paradižnike tako redno zalivamo z deževnico, ki jo zbiramo v laguni ob rastlinjaku. Vsaki rastlini s pomočjo njej lastne kapalke preko sistema krmiljenja večkrat na dan prilijemo točno odmerjeno količino vode, ki zadosti njenim potrebam po tej življenjski tekočini.

Vsi paradižniki iz našega rastlinjaka so obrani ročno. Tako jih obvarujemo pred neljubimi poškodbami, predvsem pa zagotovimo, da so obrani točno tisti paradižniki, ki so glede na zrelost, za to primerni. Tudi zato je okus LUŠTnega paradižnika natančno takšen, kot mora biti!

Skrb za okolje

Skrb za okolje je za nas nekaj samoumevnega. Tako je zastavljen celoten koncept naše pridelave. To pomeni, da je pridelava LUŠTnega paradižnika naravi prijazna in uporablja tehnologije, ki zmanjšujejo negativne vplive pridelave na okolje in zdravje ljudi.

Za ogrevanje rastlinjakov uporabljamo geotermalno vodo, ki ji preko toplotnega izmenjevalca odvzamemo le toploto. Za zatiranje škodljivcev skrbijo njihovi naravni plenilci, rastline, vzgojene iz gensko nespremenjenih semen pa zalivamo z zbrano deževnico. To so le glavne sestavine našega uspešnega sodelovanja z naravo, seveda pa k varovanju narave prispevajo tudi drugi elementi, kot je naravi prijazna embalaža, v kateri se prodaja naš paradižnik, kratke transportne poti, ki jih opravi do vas, in drugo. Veseli smo, da nam je uspelo uresničiti naše želje in cilje tudi na tem področju.

Grozdasti paradižnik LUŠT
Mali grozdasti paradižnik LUŠT
Veliki paradižnik LUŠT
Slivov paradižnik LUŠT
Češnjev paradižnik LUŠT
LUŠTek(miks češnjevih paradižnikov)

Drage ljubiteljice in ljubitelji LUŠTnega paradižnika!

Obveščamo vas, da je zaradi razmer povezanih s Covid 19 virusom, gostinski del LUŠTne domačije v Renkovcih ZAPRT. Prav tako v tem času ne bomo mogli pripravljati degustacij LUŠTnega paradižnika.

Trgovina LUŠTne domačije je ODPRTA od ponedeljka do sobote, med 8mo in 16to. Ob nedeljah in praznikih je LUŠTna domačija ZAPRTA.

Da pa bo nakupovanje in druženje v teh časih čim bolj varno za vse, vas prosimo, da:

  • v trgovino vstopate zdravi, posamično in le z zaščitno masko,
  • si ob vstopu in izstopu razkužite roke,
  • skrbite za medsebojno razdaljo 2 metra ves čas nakupa,
  • upoštevate higieno kašljanja in kihanja,
  • uporabljate brezstično brezgotovinsko poslovanje.

Dobrodošli in hvala, ker nam zaupate tudi v teh razmerah.