LUŠTen APRIL

LuštenAPRIL
 

Paradižnikovo maslo

Foto: Christian Fluher

SESTAVINE

  • 150 g različnih paradižnikov
  • žlička česna v prahu
  • sol
  • 250 g masla sobne temperature
  • popečen kruh

POSTOPEK

  1. Paradižnik operemo in odstranimo zelenje ter ga na hitro pokuhamo v vreli vodi slabih 7 minut. Vzamemo ga iz vode in damo na cedilo, da se ohladi (paradižnika ne lupimo, saj ravno kožica da poseben okus).
  2. V mešalnik ali sekljalnik damo paradižnik, začimbe in sol ter dobro premešamo. Ko dobimo gladko zmes, dodamo maslo in še enkrat premešamo. Ko dodajamo maslo, lahko namesto mešalnika uporabimo tudi metlico in maslo vtepemo v paradižnik.
  3. Prestavimo v lep kozarček ali posodo za maslo. Popečemo kruh in začnemo uživati. Za še boljši okus je dobro počakati kak dan in maslo shraniti v hladilniku. Tako se vse sestavine zelo dobro povežejo med seboj in maslo dobi res vrhunski okus.

KAJ PA VI PRAVITE O LUŠTni DRUŽINI IN LUŠTnem PARADIŽNIKU?

»Paradižnik Lušt je prava poslastica za vsakega gurmana. Njegova živahna rdeča barva in okusna sladkost kar kličeta po tem, da se ga okuša in uživa.

Tako kot vsak dober paradižnik ima tudi Lušt svojo zgodbo, ki se odvija v sončni domači deželi.

Tam raste na rodovitni zemlji, obdani z toplino in ljubeznijo pridnih slovenskih kmetov. Ti ga skrbno negujejo in mu dajejo vso potrebno pozornost, da lepo raste in dozori.

Njegov sladek okus nam pričara pravo kulinarično doživetje, ki ga težko pozabimo.

Poskusite in okusite ga: ne bo vam žal.«
Dejan Marko

Pri tem receptu se najbolje obnese LUŠTek (mešanica pisanih češnjevih paradižnikov).

Mešanica štirih drobnoplodnih sort paradižnika je odličen prigrizek ob malici. Pakiran je v priročni »to go« embalaži, zato ga lahko vzamete kar na pot. Črni, rumeni in dve sorti rdečih češnjevih paradižnikov obarvajo vaše obroke, obožujejo pa jih tudi otroci, saj so videti kot bombončki.

2024

Vsak mesec nova LUŠTna jed s paradižnikom.

LUŠTni svetovalec