Okusni, sveži, sočni in rdeči paradižniki LUŠT. Obsijani s toplim prekmurskim soncem in v hladnejših delih leta pridelani s pomočjo obnovljivega geotermalnega vira energije.
Rastlinjak podjetja Paradajz d.o.o. obsega 90.000 m2 (9 ha) s steklom pokritih površin v Prekmurski vasici Renkovci. K rastlinjaku pripadajo še lagune za zbiranje deževnice ter 1.483 m globoka vrtina za črpanje geotermalne vode.
Pridelava poteka na integriran način. Ta je naravi prijaznejši način pridelave. Tako z uporabo naravnih virov in mehanizmov, ki zmanjšujejo negativne vplive kmetovanja na okolje in zdravje ljudi, pridelujemo okusen in svež paradižnik LUŠT.
Deset tednov stare sadike paradižnika zasajamo januarja, prve plodove pa pričnemo obirati aprila. Ciklus poletne pridelave se zaključi decembra. Vključuje sorte drobnoplodnih, srednje plodnih in grozdastega paradižnika.
Sadike za LUŠTen paradižnik zrastejo iz gensko nespremenjenih semen, kupljenih v Sloveniji, za vzgojitelja sadik pa se vsakokrat skrbno odločamo. V rastlinjak zasajamo sadike stare deset tednov, prvi plodovi pa dozorijo nekje dva meseca po tem.
Rastlina paradižnika je plazilka, z življenjsko dobo do dveh let. Pri nas zrastejo v 11 mesečnem ciklusu od 9 do 11 metrov.
Vrvični sistem dvigovanja in spuščanje sadik omogoča, da so plodovi večino časa na dosegu rok LUŠTnih sodelavcev.
LUŠTne rastline so zasajene v organski substrat, ki je mešanica šote in kokosovih vlaken. Zagotavlja mu dobre pogoje za rast in razvoj koreninskega sistema. Zaradi znane in neoporečne sestave substrata, je naš paradižnik tudi bolj varen pred škodljivci in boleznimi. Organski substrat vsako sezono, ob zasaditvi novih rastlin, zamenjamo.
LUŠTne rastline, zasajene v organskem substratu, so nameščene na t.i. viseče žlebove. Rast na višini omogoča boljše kroženje zraka, olajša delo našim sodelavcem, preprečuje prehod škodljivcev iz tal na rastlino ter omogoča ponovno uporabo zalivalne vode.
Po enajstmesečni rastni sezoni dosežejo LUŠTne sadike od 9 do 11 metrov dolžine.
Cvetove LUŠTnih rastlin oprašujejo čisto pravi čmrlji. V našem rastlinjaku je tako zmeraj živ(ahn)o, so pa čmrlji tudi živ dokaz, da pri pridelavi ne uporabljamo škodljivih preparatov za škropljenje. V nasprotnem primeru bi namreč prav gotovo poginili, mi pa nebi mogli uživati v slastnih plodovih LUŠTnega paradižnika.
Če rastline ali plodove vseeno napadejo škodljivci, imamo v rastlinjaku njihove naravne sovražnike oz. koristne živalice, ki na naraven način opravijo z njimi.
Poleg količine sonca, ki je nujno potrebna za dozoritev LUŠTnih paradižnikov, pa rastline potrebujejo veliko vode. Vse LUŠTne rastline zalivamo pretežno z deževnico, ki jo zbiramo v lagunah ob rastlinjaku.
Ker pa jim želimo zagotoviti točno toliko vode, koliko je potrebujejo, pa jo s pomočjo njim lastnih kapalk prilijemo večkrat na dan. Slednje uravnavamo z računalniškim sistemom krmiljenja.
Ker si želimo do vas dostaviti ravno prav dozorele in nepoškodovane plodove, vse LUŠTne paradižnike obiramo ročno. Velja namreč, da ima paradižnik, ki je popolno in dokončno dozorel na rastlini, okus kot iz domačega vrta. Prav takšen pa je tudi okus LUŠTnega paradižnika. Oberemo ga namreč le kakšen dan preden pride do vas!
Najvišjo rastlino paradižnika so leta 2000 izmerili v Lancashireu v Veliki Britaniji. V višino je merila kar 19,8 metra.
Iz geotermalne vrtine, ki se nahaja v bližini rastlinjaka, črpamo vročo vodo. Preko toplotnega izmenjevalca in toplotnih črpalk ji odvzamemo le toploto. Dodatno ogrevanje nam omogoča vzgojo paradižnika v hladnih delih leta.
Slovenkam in Slovencem ponujamo svež, sočen, domač in okusen paradižnik, vzgojen z ljubeznijo.