Okolju prijazen Sistem za zimsko vzgojo omogoča pridelavo paradižnika tudi pozimi.
Rastlinjak podjetja Friško d.o.o., hčerinskega podjetja družbe Paradajz d.o.o., obsega v kraju Mala Polana 34.000 m2 (3,4 ha) s steklom pokritih površin. K rastlinjaku pripada še laguna za zbiranje deževnice.
Pridelava poteka na integriran način. Ta je naravi prijaznejši način pridelave. Tako z uporabo naravnih virov in mehanizmov, ki zmanjšujejo negativne vplive kmetovanja na okolje in zdravje ljudi, pridelujemo okusen in svež paradižnik LUŠT.
LUŠTna gradnja rastlinjakaDeset tednov stare sadike paradižnika zasajamo novembra, prve plodove pa pričnemo obirati januarja. Ciklus zimske pridelave se zaključi oktobra. Vključuje sorte drobnoplodnih in srednje plodnih paradižnikov.
Med ciklusom zimske pridelave pridelujemo sorte drobnoplodnih in srednje plodnih paradižnikov.
Sadike za LUŠTen paradižnik zrastejo iz gensko nespremenjenih semen, kupljenih v Sloveniji, za vzgojitelja sadik pa se vsakokrat skrbno odločamo. V rastlinjak zasajamo sadike stare deset tednov, prvi plodovi pa dozorijo nekje dva meseca po tem.
Rastlina paradižnika je plazilka, z življenjsko dobo do dveh let. Pri nas zrastejo v 11 mesečnem ciklusu od 9 do 11 metrov.
Vrvični sistem dvigovanja in spuščanje sadik omogoča, da so plodovi večino časa na dosegu rok LUŠTnih sodelavcev.
Medtem ko so plodovi paradižnika popolnoma varni in zdravi, so njegovi listi pravzaprav strupeni!
LUŠTne rastline so zasajene v organski substrat, ki je mešanica šote in kokosovih vlaken. Zagotavlja mu dobre pogoje za rast in razvoj koreninskega sistema. Zaradi znane in neoporečne sestave substrata, je naš paradižnik tudi bolj varen pred škodljivci in boleznimi. Organski substrat vsako sezono, ob zasaditvi novih rastlin, zamenjamo.
LUŠTne rastline, zasajene v organskem substratu, so nameščene na t.i. viseče žlebove. Rast na višini omogoča boljše kroženje zraka, olajša delo našim sodelavcem, preprečuje prehod škodljivcev iz tal na rastlino ter omogoča ponovno uporabo zalivalne vode.
Paradižnikove sadike so že bile vzgojene v vesolju.
Cvetove LUŠTnih rastlin oprašujejo čisto pravi čmrlji. V našem rastlinjaku je tako zmeraj živ(ahn)o, so pa čmrlji tudi živ dokaz, da pri pridelavi ne uporabljamo škodljivih preparatov za škropljenje. V nasprotnem primeru bi namreč prav gotovo poginili, mi pa nebi mogli uživati v slastnih plodovih LUŠTnega paradižnika.
Če rastline ali plodove vseeno napadejo škodljivci, imamo v rastlinjaku njihove naravne sovražnike oz. koristne živalice, ki na naraven način opravijo z njimi.
Poleg količine svetlobe, ki je nujno potrebna za dozoritev LUŠTnih paradižnikov, pa rastline potrebujejo veliko vode. Vse LUŠTne rastline zalivamo pretežno z deževnico, ki jo zbiramo v laguni ob rastlinjaku.
Ker pa jim želimo zagotoviti točno toliko vode, koliko je potrebujejo, pa jo s pomočjo njim lastnih kapalk prilijemo večkrat na dan. Slednje uravnavamo z računalniškim sistemom krmiljenja.
Ker si želimo do vas dostaviti ravno prav dozorele in nepoškodovane plodove, vse LUŠTne paradižnike obiramo ročno. Velja namreč, da ima paradižnik, ki je popolno in dokončno dozorel na rastlini, okus kot iz domačega vrta. Prav takšen pa je tudi okus LUŠTnega paradižnika. Oberemo ga namreč le kakšen dan preden pride do vas!
Okolju prijazen Sistem za zimsko vzgojo paradižnika vključuje uporabo zemeljskega plina s soproizvodnjo toplote in elektrike, ki jo uporabljamo za dodatno osvetljevanje rastlin. Nastali CO2 pri izgorevanju zemeljskega plina odvajamo iz izpuhov in vpihujemo v rastlinjak. LUŠTne rastline pa ga preko fotosinteze pretvorijo v kisik.
Rastline potrebujejo za pridelavo okusnih, slastnih in kakovostnih LUŠTnih paradižnikov poleg vsega ostalega tudi dovolj svetlobe. Zato med novembrom in marcem rastline po potrebi dodatno osvetljujemo in na ta način podaljšujemo kratke zimske dni, ko je svetlobe premalo za optimalno rast.
Da ne prihaja do večjega svetlobnega onesnaževanja okolice, v rastlinjaku v Mali Polani uporabljamo najsodobnejši sistem zatemnitvenih zaves, ki preprečujejo uhajanje svetlobe.
Slovenkam in Slovencem ponujamo svež, sočen, domač in okusen paradižnik, vzgojen z ljubeznijo.