LUŠTen DECEMBER

LuštenDECEMBER
 

Paradižnikova rulada

Foto: Profimedia

SESTAVINE

ZA NADEV:

  • 1 žlica olja
  • 1 čebula, sesekljana
  • 125 g kremnega sira, zmehčanega
  • 125 g kisle smetane
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 1/4 žličke popra
  • 1/4 žličke soli
  • 1 žlica posušenega paradižnika, drobno narezanega
  • 3 žlice sesekljane bazilike

ZA BISKVIT:

  • 50 g olja
  • 50 g moke
  • 30 g koruznega škroba
  • 250 ml mleka
  • 50 g sira čedar, naribanega
  • 500 g paradižnika za mezgo
  • 8 stepenih rumenjakov
  • 5 beljakov
  • 2 žlici sladkorja
  • 1/4 žličke soli

POSTOPEK

  1. NAMAZ: Segrejte olje in prepražite čebulo do mehkega. Dodajte posušen, drobno narezan paradižnik. Stepite sir, smetano, gorčico, poper in baziliko, dokler zmes ne postane puhasta. Preostanek primešajte in ohladite.
  2. ZA RULADO: Segrejte olje in dodajte moko. Kuhajte, dokler ne zavre. Vmešajte mleko, dokler se ne zgosti. Odstranite. Vmešajte sir, paradižnikovo mezgo in rumenjake.
  3. Beljake, sladkor in sol stepite v mehak sneg. Zložite v paradižnikovo mešanico in vlijte v pomaščen in obložen pekač za zvitke 25 x 30 cm. Pecite v pečici, predhodno ogreti na 180 °C, 15 minut. Obrnite pečeno testo na pergamentni papir na rešetko. Odstranite podložni papir. Namažite z nadevom. Zvijte s pomočjo pergamenta in oprimite.

KAJ PA VI PRAVITE O LUŠTni DRUŽINI IN LUŠTnem PARADIŽNIKU?

»Vedno okusni in dobrega okusa, tudi v zimskem času ga redno kupujem, ker ima okus poletja. Predvsem ga pa obožujeta hčeri, ki ga imata tako radi, da mi ga pojesta še preden končam s pripravo priloge, solate. V glavnem, mi smo vam zvesti in tako, bo tudi ostalo.«
Rosana Buh

Pri tem receptu se najbolje obnese MALI GROZDASTI PARADIŽNIK LUŠT.

Ker ni čisto majhen, niti čisto velik, smo ga poimenovali kar MALI LUŠT. Odraža ga predvsem njegov okus, ki se približa drobnoplodnim sortam paradižnika, a še zmeraj prave velikosti, da ga lahko narežete v solato. Sladkoba in sočnost Malega LUŠTa bo osvežila vaše piknike, malice ali prigrizke. Poskusite ga, ne bo vam žal!

2024

Vsak mesec nova LUŠTna jed s paradižnikom.

LUŠTni svetovalec