LUŠTen FEBRUAR

LuštenFEBRUAR
 

Paradižniki v omaki

Foto: Christian Fluher

SESTAVINE

  • 300 g češnjevega paradižnika
  • 40 g masla
  • 3 stroke česna
  • šopek sveže bazilike
  • 200 g smetane za kuhanje
  • 200 g mocarele
  • 1 žlica naribanega parmezana
  • po potrebi sol
  • popečen beli kruh – za pomakanje

POSTOPEK

  1. Paradižnik operemo in osušimo. Na maslu na rahlo popražimo česen in nekaj sveže bazilike. Dodamo cele paradižnike, pustimo jih na ognju 10 minut, vsake toliko posodo rahlo potresemo, da se paradižniki nežno zapečejo z vseh strani.
  2. Paradižnike prelijemo s smetano in dodamo natrgano mocarelo ter potresemo s parmezanom. Po potrebi solimo.
  3. Kuhamo na majhnem ognju, da tekočina izhlapi, sir pa se lepo počasi stopi.
  4. Odstavimo z ognja in potresemo s preostankom bazilike. Pustimo, da se rahlo ohladi, in postavimo na mizo kar posodo ter pomakamo s pečenim kruhom. Kombinacija s popečenim kruhom je najboljša, vsekakor pa lahko zraven naredite široke rezance ali vam ljube testenine.

KAJ PA VI PRAVITE O LUŠTni DRUŽINI IN LUŠTnem PARADIŽNIKU?

»Ko paradajz se nam zalušta, v trgovini kupimo dišečega Lušta. To je paradajz tapravi, ki noben se ga ne brani, saj okus je kot domač, zato nam hitro gre v slast. Ekipi Lušt veliko uspehov želimo, da bo Lušt naprodaj tud' za zimo, tako bo vitaminov na pretek, dokler sonce ne posije na naš domač zelenjavni breg.«
Anita Juretič

Pri tem receptu se najbolje obnese LUŠTek (mešanica pisanih češnjevih paradižnikov).

Mešanica štirih drobnoplodnih sort paradižnika je odličen prigrizek ob malici. Pakiran je v priročni »to go« embalaži, zato ga lahko vzamete kar na pot. Črni, rumeni in dve sorti rdečih češnjevih paradižnikov obarvajo vaše obroke, obožujejo pa jih tudi otroci, saj so videti kot bombončki.

2024

Vsak mesec nova LUŠTna jed s paradižnikom.

LUŠTni svetovalec