LUŠTen JULIJ

LuštenJULIJ
 

Dagnje v paradižnikovi omaki

Foto: Profimedia

SESTAVINE

Za 4 porcije potrebujete:

  • 2 kg dagenj
  • 300 ml belega vina
  • 1 rdečo papriko
  • 1 žlico olivnega olja
  • 1 šalotko
  • 4 stroke česna
  • 500 g pretlačenega paradižnika
  • 20 g čili paste
  • 2 žlici masla
  • 1 vejico peteršilja
  • 1 žličko vinskega kisa
  • sol
  • mleti črni poper

POSTOPEK

  1. Školjke temeljito očistite. V loncu zavrite vino s 100 ml vode in kuhajte približno 7 minut. Paprike prerežite napol in očistite. Položite jih na pekač, obložen s papirjem za peko in na kratko popecite. Nato jih zavijte v folijo, pustite, da se spari, olupite in narežite na majhne kocke.
  2. V ponvi segrejte olje in na njem prepražite drobno sesekljano šalotko in česen. Dodajte zdrobljen paradižnik, sesekljano papriko in čili pasto. Zmešajte in zavrite, nato vse skupaj zmešajte v gladko omako in ohladite v ledeni vodni kopeli.
  3. Školjke odcedite in ohranite tople. Omako prelijte v ponev, razredčite z malo juhe iz školjk, dodajte maslo, drobno sesekljan peteršilj, kis, sol in poper ter na kratko zavrite. Pripravljene školjke s paradižnikom položite na krožnik in takoj postrezite.

KAJ PA VI PRAVITE O LUŠTni DRUŽINI IN LUŠTnem PARADIŽNIKU?

»Sem iz Renkovcev, sem rdeč in nasmejan ter daleč po celotni Evropi najboljši in najslajši paradižnik. Hvala vam, da obstajate.«
Marko Vodušek

Pri tem receptu se najbolje obnese MALI GROZDASTI PARADIŽNIK LUŠT.

Ker ni čisto majhen niti čisto velik, smo ga poimenovali kar MALI LUŠT. Odraža ga predvsem okus, ki se približa drobnoplodnim sortam paradižnika, a je še zmeraj prave velikosti, da ga lahko narežete v solato. Sladkoba in sočnost malega LUŠTa bo osvežila vaše piknike, malice ali prigrizke. Poskusite ga, ne bo vam žal!

2024

Vsak mesec nova LUŠTna jed s paradižnikom.

LUŠTni svetovalec