LUŠTen APRIL

 
LuštenAPRIL

Pinsa s pršutom, burrato in datljevimi paradižniki

Za 4 pinse (6 - 8 oseb)

  • Priprava: 30 minut
  • Vzhajanje: 1 dan
  • Pečenje: 4 x 10 minut
  • Čas skupaj: 1 ura (+ vzhajanje)

Sestavine

Testo

  • 420 g moke Manitoba, tip 00
  • 80 g bele pirine moke
  • 320 ml mlačne vode
  • 4 g suhega kvasa ali 8 g svežega kvasa
  • 20 g olivnega olja
  • 10 g soli
  • 30 ml hladne vode
  • 100 g ostre moke za delovno površino

Paradižnikova omaka

  • 2 paketa (2x200 g) Datljevih paradižnikov Lušt
  • 4 stroki česna
  • 4 žlice olivnega olja
  • 4 listi bazilike
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1/2 žličke origana

Nadev

Postopek

TESTO
Moko, mlačno vodo in kvas damo v skledo in s kuhalnico premešamo v testo. Dodamo olivno olje in sol. S kuhalnico premešamo, nato zagnetemo z roko, da se sestavine povežejo. Dodamo hladno vodo in znova zagnetemo. Skledo s testom pokrijemo s krpo in postavimo na stran za 20 minut.

TESTO VZHAJA
Testo v skledi dvakrat preložimo kot pismo. Ta postopek dvakrat ponovimo, tako da testo vmes vzhaja skupaj 3x po dvajset minut, z vmesnim prelaganjem. Nato testo postavimo v hladilnik za 24 ur. Skleda naj bo pokrita z živilsko folijo.

TESTO RAZDELIMO IN DRUGO VZHAJANJE
Kuhinjsko površino rahlo pomokamo z ostro moko. Testo razdelimo na štiri dele in oblikujemo v tesne kroglice. Vsako kroglo posebej postavimo v embalažo za shranjevanje (plastično ali stekleno) in pokrijemo s pokrovom, da vzhaja. Postavimo na stran na sobno temperaturo za 2 - 3 ure.

PARADIŽNIK SPEČEMO
Rešetko damo na sredino pečice in jo segrejemo na 210 °C. Medtem ko testo drugič vzhaja, pripravimo paradižnikovo omako. Na pekač (ali v keramično posodo) stresemo datljev paradižnik. Dodamo olupljene stroke česna in pokapljamo z olivnim oljem. Dodamo baziliko, sladkor in origano ter potresemo, da se sestavine enakomerno razporedijo.

Postavimo v segreto pečico, kjer pečemo 30 - 35 minut pri 210 °C, da se paradižnik lepo karamelizira. Ko je paradižnik pečen, ga prestavimo v manjšo skledo in ga z vilico zmečkamo, da nastane omaka.

PRIPRAVA ZA PEČENJE
Pripravimo večji pekač in ga poljubno obložimo s papirjem za peko. V kolikor imamo kamen za pečico, ga damo na srednjo rešetko v pečici. Pečico segrejemo na 240 °C.

TESTO OBLIKUJEMO
Na delovno površino damo izdatno količino ostre moke. Nanjo položimo prvi kos testa in ga s prsti nežno nekoliko sploščimo, da dobimo podloglovato “pico” velikosti približno 25 cm x 10 cm. Z zunanjo stranjo dlani (da ne raztrgamo testa) testo rahlo otresemo moke in ga prestavimo na večji pekač.

SPEČEMO
Čez pripravljeno testo razporedimo približno štiri žlice domače paradižnikove omake. Pokapljamo z žličko olivnega olja. Prestavimo v pečico na kamen za peko (v kolikor ga imamo) in pečemo 8 - 10 minut pri 240 °C oziroma tako dolgo, da je rob pinse rahlo rjavo obarvan in zapečen. Postopek ponovimo še s preostalimi sestavinami in testom.

POSTREŽEMO
Po vrhu vsake pečene pinse razporedimo nekaj rezin pršuta, burrato, nekaj razpolovljenih svežih slivovih paradižnikov in svežo baziliko. Poljubno pokapljamo z olivnim oljem, razrežemo in postrežemo.


Recept sta pripravila Maja in Jernej iz Jernejkitchen.

2025

Vsak mesec nova LUŠTna jed s paradižnikom.

LUŠTni svetovalec

Naj se vam zaLUŠTa!

Pridružite se nam na LUŠTni delavnici priprave jedi 'Pinsa s pršutom, burrato in datljevimi paradižniki', ki bo potekala na Luštni domačiji v Renkovcih, 12. aprila 2025, ob 10.00.