LUŠTen FEBRUAR

 
LuštenFEBRUAR

Paradižnikova juha s pečenim paradižnikom

Za 4 osebe

  • Priprava: 5 minut
  • Kuhanje: 30 minut
  • Čas skupaj: 35 minut

Sestavine

  • 900 g LUŠTeka (mešanice pisanih češnjevih paradižnikov) 
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica balzamičnega kisa (ali Sherry kisa)
  • 1 rezina starega kruha ali 1 žlica drobtin
  • 4 žlice olivnega olja
  • 500 ml vode ali jušne osnove
  • 4 listi bazilike

Postopek

PRIPRAVA
Rešetko damo na sredino pečice in jo segrejemo na 210 °C.

PARADIŽNIK SPEČEMO
Paradižnik umijemo in osušimo. Večje paradižnike razpolovimo in damo v keramični pekač. Dodamo česen, sladkor, kis, kruh, natrgan na manjše kocke (ali drobtine) ter olivno olje. Začinimo s soljo in poprom in premešamo, da se sestavine povežejo. Postavimo v segreto pečico na srednjo rešetko, kjer pečemo 30 - 35 minut pri 210 °C oziroma dokler paradižnik ni sočen.

POSTREŽEMO
Pečen paradižnik in ostale sestavine prestavimo v blender (ali uporabimo palični mešalnik). Dodamo vodo ali jušno osnovo in baziliko. Spasiramo v gladko in gosto juho. Postrežemo čimprej.


Recept sta pripravila Maja in Jernej iz Jernejkitchen.

2025

Vsak mesec nova LUŠTna jed s paradižnikom.

LUŠTni svetovalec