Za 4 osebe
PRIPRAVA
Rešetko damo na sredino pečice in pečico segrejemo na 210 °C. Pripravimo večji pekač.
PARADIŽNIK LUŠT SPEČEMO
Na pekač stresemo razpolovljene grozdaste paradižnike in cele datljeve paradižnike. Pokapljamo z olivnim oljem in začinimo z žličko soli ter poprom. Premešamo in postavimo v pečico, kjer pečemo 30 minut pri 210 °C.
SKUHAMO TESTENINE
Medtem ko se paradižnik peče, skuhamo testenine. V lonec nalijemo vodo, jo solimo in jo postavimo na močan ogenj. Ko voda zavre, stresemo vanjo testenine. Kuhamo jih po navodilih iz embalaže. Preden testenine odcedimo, prihranimo približno 250 ml vode.
OMAKA
Na zmeren ogenj damo večjo ponev. Dodamo olivno olje in maslo. Ko se maslo stopi, dodamo sesekljano čebulo in na tanke rezine narezan česen. Pri šibkem ognju pražimo 6 minut, redno mešamo, da se zelenjava lepo zmehča. Dodamo pečen paradižnik z vsemi sokovi ter šop bazilike. Kuhamo 10 minut, nato prestavimo v blender (ali si pomagamo s paličnim mešalnikom). Dodamo ricotto in poljubno še kakšen list bazilike. Sledi 100 ml prihranjene vode od testenin in mešanje. Mešamo tako dolgo, da nastane gladka in sijoča omaka. Omako prelijemo nazaj v ponev, dodamo testenine in po potrebi še nekaj prihranjene vode od testenin, da nastane sijoča omaka.
POSTREŽEMO
Po testeninah posujemo parmezan. Kremne testenine razdelimo med štiri krožnike. Poljubno še dodatno začinimo s poprom in pokapljamo s kvalitetnim olivnim oljem.
Recept sta pripravila Maja in Jernej iz Jernejkitchen.