LUŠTen JULIJ

 
LuštenJULIJ

Ravioli v omaki s češnjevimi paradižniki

Za 6 oseb

  • Priprava: 40 minut
  • Kuhanje: 30 minut
  • Čas skupaj: 1 ura 10 minut

Sestavine

Ravioli

  • 200 g moke Manitoba ali moke tip 00
  • 100 g ostre moke
  • 3 jajca
  • 500 g ricotte
  • 20 g sveže nastrganega parmezana
  • 1/2 žličke nastrganega muškatnega oreščka
  • 1 čajna žlička nastrgane lupinice limone
  • 1 čajna žlička olivnega olja

Omaka

Postopek

RAVIOLI - TESTO

Obe moki stresemo v skledo. V sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajca. Jajca razžvrkljamo in počasi dodajamo od strani v jamico moko, da nastane med mešanjem z vilico enotna zmes. Prestavimo na pult. Zagnetemo v gladko, čvrsto testo. Testo zavijemo v prozorno živilsko folijo ali prestavimo v vrečko za zamrzovanje in postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut oziroma čez noč.

RAVIOLI - NADEV

Ricotto, nastrgan parmezan, nastrgan muškatni orešček, nastrgano limonino lupinico in olivno olje premešamo v enotno zmes. Začinimo s soljo in poprom in prestavimo v hladilnik do uporabe. Poljubno lahko nadev damo v dresirno (slaščičarsko) vrečko, da bomo lažje polnili raviole, lahko pa uporabimo tudi žličko.

RAZVALJAMO TESTO

Testo vzamemo iz hladilnika in ga razrežemo na štiri dele. Medtem ko delamo z enim kosom testa, preostalega pokrijemo oziroma ga pustimo v vrečki do uporabe. Pripravimo stroj za valjanje testenin ali valjar. Testo pomokamo z ostro moko in razvaljamo. Na strojčku pričnemo z nastavitvijo 1 (najdebelejše), nato pa testo valjamo, dokler ne pridemo do predzadnje stopnje. V kolikor valjamo z valjarjem, naj bo testo razvaljano na 1 mm debeline. Pozorni smo, da testenine niso predebele.

RAVIOLI

Testo narežemo na trakove, široke 10 centimetrov. Na spodnji rob traku damo v razdalji 5 cm žličko sirovega nadeva. Še lažje je, če nadev nabrizgamo. Zgornji del traku prepognemo čez nadev in s prsti pritisnemo zgornji del testa ob spodnji del ter tako raviol dobro zapremo, da nadev med kuhanjem ne uhaja. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Z zobatim koleščkom režemo med nadevi, da dobimo enakomerno velike raviole. V lonec nalijemo vodo in pristavimo na močan ogenj. Solimo in počakamo, da voda zavre. Dodamo raviole in jih kuhamo 3 - 4 minute. Odcedimo in postrežemo z omako.

PARADIŽNIKOVA OMAKA

Ponev pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo olje, sesekljan česen in baziliko. Pražimo minuto. Češnjev paradižnik razpolovimo in dodamo v ponev. Pražimo 5 minut. Grozdast paradižnik narežemo na manjše kose in dodamo v ponev. Kuhamo še 15 minut, občasno premešamo. Začinimo s soljo in poprom.

RAVIOLI S PARADIŽNIKOVO OMAKO

Kuhane raviole dodamo v paradižnikovo omako. Po potrebi dodamo vodo od kuhanja raviolov, premešamo, kuhamo minuto in postrežemo. Poljubno dodamo po vrhu še nekaj listkov sveže bazilke, posujemo z nastrganim parmezanom in pokapljamo z olivnim oljem.
 


Recept sta pripravila Maja in Jernej iz Jernejkitchen.

2025

Vsak mesec nova LUŠTna jed s paradižnikom.

LUŠTni svetovalec