Za 4 osebe (predjed)
Omaka
Sirove kroglice
PARADIŽNIKOVA OMAKA
Najprej pripravimo omako. V ponev damo olje in jo pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo sesekljano čebulo in origano ter prepražimo do mehkega približno 5 minut. Dodamo sesekljan česen, kuhamo minuto. Dodamo razpolovljen paradižnik. Kuhamo 5 - 8 minut, da se paradižnik zmehča. Dodamo sveža zelišča in vodo, premešamo in začinimo s soljo in poprom. Kuhamo še 6 - 8 minut, da se omaka zgosti in paradižnik zmehča.
PANIRANJE
Mocarelo odcedimo in osušimo s kuhinjsko brisačko. V tri krožnike ločeno razporedimo moko, jajci in drobtine. Najprej mocarelo povaljamo v moki, nato v razžvrkljanih jajcah, na koncu pa še v drobtinah. Kroglice ponovno povaljamo v jajcah in drobtinah, da dobimo debelejši ovoj.
CVRTJE
V večjo ponev vlijemo olje. Segrejemo ga do 180 °C. Previdno v vroče olje spustimo sir, ki ga cvremo 1 - 2 minuti, da so kroglice zlato obarvane, občasno ponev potresemo, da se sir enakomerno ocvre.
POSTREŽEMO
Kroglice prestavimo v kuhano paradižnikovo omako. Posujemo s sesekljanim peteršiljem in baziliko. Postrežemo.
Recept sta pripravila Maja in Jernej iz Jernejkitchen.
Pri tem receptu se najbolje obnese: