LUŠTen JUNIJ

 
LuštenJUNIJ

Ocvrte sirove kroglice v paradižnikovi omaki

Za 4 osebe (predjed)

  • Priprava: 5 minut
  • Kuhanje: 20 minut
  • Čas skupaj: 25 minut

Sestavine

Omaka

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1/2 čebule
  • 1/2 žličke suhega origana
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica sesekljane bazilike
  • 1 žlička sesekljanega svežega origana
  • 400 g Datljevega paradižnika Lušt
  • 120 ml vode

Sirove kroglice

  • 100 g gladke bele moke
  • 2 jajci
  • 150 g drobtin
  • 250 g mini mocarele
  • 500 ml olja za cvrtje
  • peteršilj in bazilika za serviranje

Postopek

PARADIŽNIKOVA OMAKA
Najprej pripravimo omako. V ponev damo olje in jo pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo sesekljano čebulo in origano ter prepražimo do mehkega približno 5 minut. Dodamo sesekljan česen, kuhamo minuto. Dodamo razpolovljen paradižnik. Kuhamo 5 - 8 minut, da se paradižnik zmehča. Dodamo sveža zelišča in vodo, premešamo in začinimo s soljo in poprom. Kuhamo še 6 - 8 minut, da se omaka zgosti in paradižnik zmehča.

PANIRANJE
Mocarelo odcedimo in osušimo s kuhinjsko brisačko. V tri krožnike ločeno razporedimo moko, jajci in drobtine. Najprej mocarelo povaljamo v moki, nato v razžvrkljanih jajcah, na koncu pa še v drobtinah. Kroglice ponovno povaljamo v jajcah in drobtinah, da dobimo debelejši ovoj.

CVRTJE
V večjo ponev vlijemo olje. Segrejemo ga do 180 °C. Previdno v vroče olje spustimo sir, ki ga cvremo 1 - 2 minuti, da so kroglice zlato obarvane, občasno ponev potresemo, da se sir enakomerno ocvre.

POSTREŽEMO
Kroglice prestavimo v kuhano paradižnikovo omako. Posujemo s sesekljanim peteršiljem in baziliko. Postrežemo.


Recept sta pripravila Maja in Jernej iz Jernejkitchen.

Pri tem receptu se najbolje obnese:

Datljev paradižnik LUŠT

2025

Vsak mesec nova LUŠTna jed s paradižnikom.

LUŠTni svetovalec