LUŠTen NOVEMBER

 
LuštenNOVEMBER

Polnjeni paradižniki z rižem

Za 6 oseb

  • Priprava: 10 minut
  • Kuhanje: 15 minut
  • Pečenje: 15 minut
  • Čas skupaj: 40 minut

Sestavine

  • 6 Grozdastih paradižnikov Lušt
  • 1 čajna žlička soli za paradižnike
  • 1/2 čebule
  • 1 šop svežih zelišč (meta, bazilika, origano, peteršilj)
  • 5 suhih marelic
  • 2 sušena paradižnika iz olja
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 žlici pinjol
  • 2 stroka česna
  • 140 g dolgozrnatega riža
  • 1/4 žličke cimeta v prahu
  • 1/4 žličke začimbe ras el hanout (poljubno)
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/4 žličke mletega popra
  • 60 g sira Scamorza (ali Mozzarella)

Postopek

PRIPRAVA PARADIŽNIKA
Paradižnik umijemo in osušimo s kuhinjsko brisačko. Vsakemu paradižniku odrežemo vrh, da dobimo pokrov. Z žlico izdolbemo sredico in jih damo v skledo. Izdolbene paradižnike posolimo in s prerezano stranjo navzdol postavimo na večje cedilo. Spodaj damo skledo, da odteče voda, da paradižniki med peko ne bodo pokali.

NADEV
Izdolbeno sredico paradižnikov sesekljamo in damo v skledo. Čebulo olupimo in sesekljamo. Sesekljamo tudi sveža zelišča, marelice in sušene paradižnike. Na zmeren ogenj postavimo večjo ponev. Ko se segreje, dodamo olivno olje in čebulo, pražimo 3 - 4 minute. Dodamo marelice, sušene paradižnike, pinjole in česen. Premešamo in pražimo 2 minuti. Riž speremo pod tekočo vodo in dodamo v ponev. Pražimo 2 - 3 minute, nato dodamo sesekljano paradižnikovo sredico in zelišča ter začimbe. Zalijemo z 80 ml vode. Premešamo in kuhamo 8 minut.

SPEČEMO
Rešetko damo na sredino pečice in jo segrejemo na 200 °C. Paradižnike na pekaču enakomerno napolnimo z nadevom. Sir narežemo na manjše kocke in damo na nadev. Žlico vode prelijemo čez nadev, nato zapremo s pokrovom od paradižnika. Rahlo pokapljamo z olivnim oljem. Pekač pokrijemo s papirjem za peko in postavimo v segreto pečico. Pečemo 5 minut, nato odstranimo zgornji papir za peko in pečemo še 10 - 15 minut. Ko se polnjeni paradižniki rahlo ohladijo, jih damo na krožnik in postrežemo.


Recept sta pripravila Maja in Jernej iz Jernejkitchen.

Pri tem receptu se najbolje obnese:

Grozdasti paradižnik LUŠT

2025

Vsak mesec nova LUŠTna jed s paradižnikom.

LUŠTni svetovalec