LUŠTen OKTOBER

 
LuštenOKTOBER

Paradižnikovi ocvrtki

Za 8 oseb (predjed / prigrizek)

  • Priprava: 15 minut
  • Cvrtje: 15 minut
  • Čas skupaj: 30 minut (+ počitek)

Sestavine

  • 700 g Grozdastih paradižnikov Lušt
  • 300 g Slivovih paradižnikov Lušt
  • 2 čebuli
  • 2 žlici sesekljane sveže mete
  • 2 žlici sesekljane sveže bazilike
  • 1 žlica sesekljanega, svežega peteršilja ali koprca
  • 1 1/2 žlički soli
  • 1/4 žličke mletega popra
  • 10 g pecilnega praška
  • 300 g gladke bele moke
  • 250 ml rastlinskega olja
  • 250 ml olivnega olja

Postopek

OBLIKUJEMO ZMES ZA OCVRTKE
Grozdasti paradižnik Lušt narežemo na manjše kocke, Slivov paradižnik Lušt grobo nastrgamo in damo v skledo. Čebulo grobo sesekljamo in dodamo v skledo. Začinimo z zelišči, soljo, poprom. Premešamo, nato dodamo pecilni prašek in moko ter premešamo, da se vse sestavine povežejo. Postavimo v hladilnik za 30 minut (do dve uri).

SEGREJEMO OLJE
V globoko ponev vlijemo obe olji in pristavimo na močan ogenj. Olje segrevamo do 170 °C.

OCVREMO
Zmes za ocvrtke vzamemo iz hladilnika. Ko je olje segreto, previdno v olje spustimo žlico zmesi. Postopek ponavljamo, vendar pazimo, da ni v loncu preveč ocvrtkov naenkrat. Cvremo približno 5 - 6 minut oziroma tako dolgo, da so ocvrtki enakomerno zlato rjavo zapečeni. Med cvrtjem ponev večkrat potresemo.

POSTREŽEMO
Paradižnikove ocvrtke prestavimo na krožnik, obložen s kuhinjskimi brisačkami, nato pa jih postrežemo z izbrano omako.


Recept sta pripravila Maja in Jernej iz Jernejkitchen.

2025

Vsak mesec nova LUŠTna jed s paradižnikom.

LUŠTni svetovalec

Naj se vam zaLUŠTa!

Pridružite se nam na LUŠTni delavnici priprave jedi 'Paradižnikovi ocvrtki', ki bo potekala na Luštni domačiji v Renkovcih, 18. oktobra 2025, ob 10.00.