Paradajz

Paradižnik

Okusen. Svež. Pisan. Raznovrsten. Zdrav. Sočen.
Poln. Dišeč. Pravi. In končno slovenski!

Grozdasti paradižnik LUŠT

LUŠTen paradižnik prepoznate po izrazitem vonju in še boljšem okusu. Videti je kot paradižnik, ki ga pridelate na domačem vrtu in takšen je tudi njegov okus. Plodovi so lepo okrogli, sočni in mesnati. Ker naravno dozorijo na soncu in so obrani le kakšen dan, preden ga lahko kupite v trgovini, ohranijo vse svoje najboljše lastnosti pravega paradižnika in zagotavljajo kakovost, ki so jo želite.

Mali grozdasti paradižnik LUŠT

Zakaj Mali, se sprašujete?
Ker je to posebej in skrbno izbrana sorta nekoliko manjšega grozdastega paradižnika, ki je še slajša in še okusnejša od že sedaj zelo priljubljenega klasičnega grozdastega paradižnika LUŠT. Zato tudi ime Mali LUŠT oziroma LUŠT Mali. Kakor želite - lahko ga kličete najprej Mali ali najprej LUŠT. V obeh primerih verjamemo, da vam bo všeč.

Naj bodo z »Malim« Vaši pikniki, solate, malice… še slajši in še okusnejši.

Veliki paradižnik LUŠT

Veliki paradižnik LUŠT je izbrana sorta paradižnika z velikimi plodovi, ki jim po domače rečemo tudi Volovsko srce. Je bolj »mesnat« in primeren za odlične omake, kakor tudi odlične solate ali priboljšek k sendviču.

Slivov paradižnik LUŠT

Slivov paradižnik LUŠT je izdolžen češnjev paradižnik v obliki slive, ki ga odlikujeta odlična aroma in okus. Nepogrešljiv za solate v kombinaciji s feta sirom. 

Češnjev paradižnik LUŠT

Češnjev paradižnik LUŠT je najmanjši in hkrati najokusnejši paradižnik, saj so arome in okusi skoncentrirani v majhnem plodu. 

LUŠTek(miks češnjevih paradižnikov)

LUŠTek je miks okusnih češnjevih paradižnikov, in sicer štirih različnih sort: črni, rumeni in dve različni sorti rdečega češnjevega paradižnika. Odličen »snack« za malico, še najraje pa ga imajo otroci, saj je sladek in aromatičen. 

Zanimivosti

  • Najvišjo rastlino paradižnika so leta 2000 izmerili v Lancashireu v Veliki Britaniji. V višino je merila kar 19,8 metra.
  • Paradižnik izvira iz Peruja. Imenovali so ga »xitomatl«, kar v inkovskem jeziku pomeni »sliva s popkom«.
  • Američani pravijo, da na svetu obstaja 25.000 sort paradižnika, drugi viri pa govorijo o 10.000 sortah. (Kakorkoli že, številka je ogromna!)
  • Najtežji stehtani paradižnik na svetu je bil težak 3,51 kg, vzgojil pa ga je Gordon Graham v Edmondu v Oklahomi leta 1986. Iz njega mu je uspelo narezati rezine, s katerimi so naredili sendviče za 21 članov družine.
  • Uživanje paradižnikov, kečapa, paradižnikove omake več kot dvakrat na teden, lahko zmanjša tveganje za nastanek raka prostate na 21 % (s 43 %).
  • Likopen, ki ga vsebuje paradižnik, zavira nastanek bolezni srca.
  • Medtem ko so plodovi paradižnika popolnoma varni in zdravi, so njegovi listi pravzaprav strupeni!
Paradižnik
Grozdasti paradižnik LUŠT
Mali grozdasti paradižnik LUŠT
Veliki paradižnik LUŠT
Slivov paradižnik LUŠT
Češnjev paradižnik LUŠT
LUŠTek(miks češnjevih paradižnikov)

Drage ljubiteljice in ljubitelji LUŠTnega paradižnika!

Obveščamo vas, da lahko LUŠTen paradižnik ponovno nakupujete na Luštni domačiji v Renkovcih, od ponedeljka do petka med 9to in 16to, ob sobotah pa med 9to in 14to.

Ker se zavedamo pomembnosti lokalno pridelane hrane za domačega potrošnika in ker nam ni vseeno za zdravje vas in nas, smo poskrbeli za nekaj ukrepov, ki nam bodo omogočili varno »druženje«. Tako boste paradižnik lahko kupovali na dveh ločenih stojnicah pred trgovino (Luštna domačija ostaja zaprta). Na eni stojnici boste lahko nakupovali po našem ustaljenem sistemu, na drugi pa smo za vas pripravili predpakiran paradižnik, da lahko nakup opravite čim hitreje in brez nepotrebnih stikov. Obenem vas prosimo, da upoštevate vsa splošna navodila higiensko varnega nakupa (razkuževanje, rokavice, 2 metra razmika ...) in navodila LUŠTnih bejb, saj bomo tako vsi pripomogli k čim hitrejši umiritvi nastale situacije in da se bomo čim prej lahko ponovno družili na LUŠTni domačiji.