družina paradižnikov

Poletna družina paradižnikov

 

Okusen, svež, zdrav, rdeč, sočen, poln in dišeč paradižnik iz Prekmurja.

Grozdasti paradižnik Lušt

Paradižnik z bogatim okusom, poln sočnosti in svežine. Prepoznate ga po izrazitem vonju ter po videzu, saj je kot tisti, ki ga pridelate na domačih vrtovih. Pod soncem dozorel grozdasti paradižnik LUŠT razvaja vaše brbončice s polno mesnato teksturo in paradižnikovo aromo. Ker si želimo, da v trgovinah najdete svež paradižnik, ga oberemo le kakšen dan preden pride na police.

Mali grozdasti paradižnik Lušt

Ker ni čisto majhen, niti čisto velik, smo ga poimenovali kar MALI LUŠT. Odraža ga predvsem njegov okus, ki se približa drobnoplodnim sortam paradižnika, a še zmeraj prave velikosti, da ga lahko narežete v solato. Sladkoba in sočnost Malega LUŠTa bo osvežila vaše piknike, malice ali prigrizke. Poskusite ga, ne bo vam žal!

Paradižnik so v Evropo prvič pripeljali sredi leta 1500. Prve sorte so bile rumene, kar dokazujejo tudi prvi zapisi. In sicer »pomo d’oro«, kar v prevodu pomeni zlato jabolko.

1/2

Slivov paradižnik Lušt

Podolgovata oblika paradižnika že spominja na slive, vendar ko ga okusite, ni več nobenega dvoma, da gre za slasten paradižnik. Sladkast okus paradižnika bo popestril vaše obroke in jih osvežil. Odlično se obnese v solatah, ter v kombinaciji s feta sirom.

Češnjev paradižnik Lušt

Pravijo, da je najmanjše tudi najslajše! V družini LUŠTnih paradižnikov so češnjevi paradižniki najbolj aromatični in tudi najokusnejši. Okusi so skoncentrirani v majhnih okroglih plodovih, ki se odlično obnesejo v kombinaciji z mocarelo.

Doslej največji pobran in uradno zabeležen paradižnik so leta 1986 stehtali v Oklahomi, ZDA. Tehtal je neverjetnih 3,5 kg. To je približno toliko, kot tehta novorojenček. Lastniku je iz njega je uspelo narezati rezine, s katerimi so naredili sendviče za 21 članov družine.

1/3

Datljev paradižnik Lušt

Raste v grozdih kot čisto pravi datlji, ko pa vanj zagrizete, pa takoj okusite sočnost paradižnika. Ima poželjivo rdečo barvo in mikavno obliko. Nepogrešljiv je v poletnih solatah, lahkotnih omakah, osvežilnih prigrizkih ali pa kot samostojna poslastica. V vsakem grižljaju prinaša svežino – tudi v času največje poletne vročine.

LUŠTek (mešanica pisanih češnjevih paradižnikov)

Mešanica štirih drobnoplodnih sort paradižnika predstavlja odličen prigrizek k malici. Pakiran je v priročni »to go« embalaži, zato ga lahko vzamete kar na pot. Črni, rumeni in dve sorti rdečih češnjevih paradižnikov obarvajo vaše obroke, obožujejo jih pa tudi otroci, saj zgledajo kot bombončki.

Paradižnik je najbolje hraniti na sobni temperaturi med 19 in 20 stopinj Celzija – ne v hladilniku, saj tako ostane dalj časa svež in obdrži svoj značilen vonj in okus.

Poletna okolju prijazna
pridelava

Sajenje LUŠTnih sadik v januarju, obiranje LUŠTnih paradižnikov aprila.

Renkovci

LUŠTni svetovalec