za okolje

Skrb za okolje

 

Da bo naša skupna prihodnost še trajnejša ...

Nenehna nega in skrb za rastline

LUŠTne sadike so vzgojene iz gensko nespremenjenih semen, zalivane pretežno z deževnico, cvetove oprašujejo čmrlji, za zatiranje škodljivcev pa poskrbijo njihovi naravni sovražniki oz. koristne živalice.

Ogrevanje rastlinjakov

Rastlinjak v Renkovcih (9 ha) ogrevamo z geotermalno energijo iz 1.483 metrov globoke vrtine, v novem rastlinjaku v Mali Polani (3,4 ha) pa ogrevanje poteka s pomočjo soproizvodnje toplote in električne energije (SPTE - zemeljski plin). Ogljikov dioksid (CO2), ki nastaja pri izgorevanju zemeljskega plina, prečistimo in vpihujemo v rastlinjak, kjer ga naše rastline preko procesa fotosinteze pretvorijo v kisik. Na ta, okolju prijazen način, okolja ne obremenjujemo s toplogrednim plinom (CO2).

Sistem za zimsko vzgojo paradižnika

Sistem za zimsko vzgojo paradižnika vključuje kompleksen in okolju prijazen način ogrevanja s soproizvodnjo toplote in elektrike ter odvajanjem CO2 iz izpuhov. Ob primanjkljaju naravne svetlobe, med oktobrom in nekje približno do konca marca, rastline po potrebi dodatno osvetlimo. Ob tem uporabljamo najsodobnejši sistem zatemnitvenih zaves, ki preprečujejo uhajanje svetlobe iz rastlinjaka v temnejšem delu dneva.

Kratke transportne poti

Oba rastlinjaka ležita v severovzhodnem delu Slovenije in imata strateško gledano odličen geografski položaj. LUŠTne paradižnike lahko v enem dnevu dostavimo po celotni Sloveniji, tako da so na policah trgovin vedno sveži. Ne tako daleč stran pa so tudi večja mesta in prestolnice sosednjih držav: Hrvaške, Avstrije, Madžarske, celo Slovaške, Bosne in Hercegovine …

Okolju prijazna embalaža

Poleg kartonske embalaže smo v sezoni 2020 v naši maloprodajni mreži pričeli uporabljati vrečko izdelano iz odpadnih stebel rastlin paradižnika LUŠT. Z inovativno uporabo odpadnega materiala smo vzpostavili nov cikel krožnega gospodarstva in tako prispevamo k naši skupni, bolj trajnostni prihodnosti.

Ambasador slovenskega gospodarstva

Smo ljudje

Slovenkam in Slovencem ponujamo svež, sočen, domač in okusen paradižnik, vzgojen z ljubeznijo.

LUŠTni svetovalec